PRIČA O NAJVEĆEM EKOLOŠKOM POKRETU U BIH SE NASTAVLJA I OVE GODINE! SVE JE SPREMNO ZA JUBILARNU 10. AKCIJU ČIŠĆENJA ILEGALNIH DEPONIJA U TUZLI! - Let's Do It Tuzla

PRIČA O NAJVEĆEM EKOLOŠKOM POKRETU U BIH SE NASTAVLJA I OVE GODINE! SVE JE SPREMNO ZA JUBILARNU 10. AKCIJU ČIŠĆENJA ILEGALNIH DEPONIJA U TUZLI! - Let's Do It Tuzla

15 Septembra, 2021

„Let’s Do It – očistimo zemlju za 1 dan“ je terenska akcija koja okuplja sve građane, a posebno mlade ljude, spremne da sebi osiguraju ljepšu i čišću budućnost, već desetu godinu zaredom. Ove godine akcija se održava u petak, 17.septembra 2021. godine, na području cijelog Grada Tuzla.

Ekipa vrijednih volontera je i ove godine uložila mnogo rada i truda kako bi se naša predivna ideja pretvorila u djelo. Higijensko-epidemiološka situacija povoljnija je u odnosu na prošlu godinu, no pravila i mjere još uvijek postoje. Stoga je plan i program akcije u potpunosti prilagođen novonastalim okolnostima, tako da svi budemo sigurni, a da posao s lakoćom bude obavljen.

Akcija čišćenja obuhvata uže područje Grada Tuzla, a lokacije koje će se čistiti, uz naznačena mjesta okupljanja, su sljedeće:

 • Tuzla – Ilinčica – okupljanje na platou kod TC Mercator – čisti se ukupno pet lokacija na izletištu “Ilinčica”;
 • Tuzla – Centar 1 – okupljanje na platou šetališta Slana Banja („Ćilim“, kod velikih stepenica) – čisti se cjelokupan pojas šetališta „Slana Banja“, a nakon toga parking kod TC „Merkator“ i parking kod Filozofskog fakulteta Univerziteta u Tuzli;
 • Tuzla – Centar 2 – okupljanje u velikom parku kod stare Muzičke škole – čisti se vidikovac „Kicelj“, a nakon toga parking kod TC „Merkator“ i parking kod Filozofskog fakulteta Univerziteta u Tuzli;
 • Tuzla – Zapad – okupljanje ispred Pravnog fakulteta Univerziteta u Tuzli – čisti se park iza RGGF-a, teren ispred Univerzitetske dvorane, put uz rijeku Jalu u naselju „Irac“, most kod bivše Livnice, plato glavne željezničke stanice, park iza Direkcije rudnika „Kreka“, dvorište OŠ „Kreka“ te park „Husinskih rudara“;
 • Tuzla – Istok: okupljanje volontera u novom parku na Sjenjaku (kod nove zgrade, preko puta Bingo HM Sjenjak) –čisti se i uređuje uređuje područje naselja Sjenjak i Slavinovići;

OKUPLJANJE ZA SVE VOLONTERE, NA SVIM NAVEDENIM LOKACIJAMA JE U PERIODU OD 9H DO 09.30H, NAKON ČEGA ĆE VOLONTERI, U PRATNJI ORGANIZATORA, BITI UPUĆENI NA LOKACIJE KOJE ĆE SE ČISTITI.

VAŽNA NAPOMENA: Obzirom da ove godine neće biti centralnog okupljanja volontera, a s ciljem poštivanja aktuelnih higijensko-epidemioloških mjera i preporuka, organizatori su unaprijed izvršili raspoređivanje obrazovnih ustanova/nevladinih organizacija/drugih organizovanih grupa na određene reone/lokacije koje će biti obuhvaćeni ovogodišnjom akcijom. Ukoliko dolazite iz neke od navedenih grupa, molimo Vas da kontaktirate predstavnika grupe/nevladine organizacije/škole koja će organizovani uzeti učešće u akciji, kako bi bili sigurni na koju lokaciju trebate doći.

Volonteri prijavljeni putem info-pultova i web stranice (www.tuzla.letsdoit.ba) su također unaprijed raspoređeni na određene reone/lokacije koje će biti obuhvaćene ovogodišnjom akcijom, te Vas molimo da provjerite Vašu e-maila adresu za više informacija o tome (ukoliko ste istu ostavili u našim evidencijama). Ukoliko niste, budite slobodni da nam se javite u inbox Facebook stranice „Let’s Do It Tuzla“ ili putem e-maila [email protected] za više informacija.

Pored navedenih lokacija u užem gradskom jezgru, ovogodišnjom akcijom će biti obuhvaćene i mjesne zajednice, i to:

 • Mjesna zajednica „Solina“ – okupljanje volontera u 09:30h
 • Mjesna zajednica „Breške“ – okupljanje volontera u 11:30h
 • Mjesna zajednica „Donja Obodnica“ – okupljanje volontera u 13:00h kod
 • Mjesna zajednica „Dobrnja“ – okupljanje volontera u 09:30h kod
 • Mjesna zajednica „Mramor“ – okupljanje volontera u 11:30h kod
 • Mjesna zajednica „Gornja Tuzla“ – okupljanje volontera u 09.30h kod
 • Mjesna zajednica „Husino“ – okupljanje volontera u 11:30h kod
 • Mjesna zajednica „Kiseljak“ – okupljanje volontera u 13:00h kod

Realizaciju akcije u svim pomenutim mjesnim zajednicama pomogle su osnovne škole koje u njima djeluju, mještani i povjerenici mjesnih zajednica.

Naš tim je, uz pomoć naših partnera i prijatelja,  za sve volontere – učesnike terenskih aktivnosti  osigurao zaštitne rukavice, vreće i osvježenje. U toku sutrašnjeg dana će na našim kanalima komunikacije biti objavljene instrukcije za prikupljanje otpada, sa kojima je neophodno da budu upoznati svi učesnici akcije, s ciljem sigurne provedbe svih planiranih aktivnosti.

Kao i prethodnih godina, i ove godine smo dio svjetske kampanje „World Cleanup Day“ koja se provodi u 180 zemalja širom svijeta, a okuplja više od 380 miliona volontera.

Postani i ti dio ove velike priče i prijavi se još danas putem web stranice www.tuzla.letsdoit.ba.

Vidimo se uskoro!

#LetsDoItTuzla #UjedinjeniUAkciji #mijenjajstanje