• +387 62 174-961
  • tuzla@letsdoit.ba
  • Dragiše Trifkovića 2, 75000 Tuzla, BiH

Mala škola ekologije // 2021. - Let's Do It Tuzla

Mala škola ekologije // 2021. - Let's Do It Tuzla

27 Decembra, 2021

U cilju edukacije osnovnoškolske i srednjoškolske populacije o značaju pravilnog zbrinjavanja otpada, od 2013. godine, „Let’s Do It Tuzla“ pokrenuo je program ekoloških edukacija pod nazivom „Mala škola ekologije“. U vremenskom periodu od 2013. do 2021. godine na edukacijama učešće je uzelo preko 9.000 učenika i mališana u svim osnovnim i srednjim školama, ali i predškolskim ustanovama na području Grada Tuzla. Ovim činom „Mala škola ekologije“ potvrdila je epitet najmasovnijeg ekološkog edukacionog programa ovog tipa na području cijele Bosne i Hercegovine.

Pripreme za realizaciju istoimenog programa u 2021. godini počele su februaru mjesecu, kada su održane prve radionice sa članovima/icama Organizacionog odbora „Let’s Do It Tuzla“ koji su, u svojstvu peer edukatora, učestvovali u implementaciji programa. Zbog pandemije virusa COVID-19 onemogućena je i normalna impementacija edukacija time što se zbog higijensko-epidemioloških mjera smanjio broj učenika u prostorijama osnovnoškolskih i srednjoškolskih ustanova. Svi volonteri/peer-edukatori su, prije realizacije ovog programa, prošli obuku koju su vodila lica sa višegodišnjim iskustvom u ovoj oblasti. Zbog postojanja najbolje namjere, istrajnosti i volje za doprinosom zajednici, da i u ovom složenom periodu u sve planirane aktivnosti projekta uključeni budu učenici, mladi ljudi, nastavnici i profesori, i ove je godine ostvaren postavljen cilj.

Ovaj program je podržan od strane kompanije Eko život d.o.o. Tuzla, ovlaštenog bh operatera sistema za postupanje sa ambalažom i ambalažnim otpadom te od strane Ministarstva obrazovanja i nauke Tuzlanskog kantona, u vidu izdavanja saglasnosti za ulazak u obrazovne ustanove na području Grada Tuzla, a u svrhu provedbe pomenutih aktivnosti.

Završni dio edukacija pod nazivom “Mala škola ekologije” i ove je školske godine uspješno priveden kraju. S ovom aktivnošću tim “Let’s Do It Tuzla” zvanično je završio sve projektne aktivnosti, a u toku kalendarske 2022. godine plan je posjetiti i obrazovne ustanove koje nisu bile obuhvaćene ovogodišnjim edukativnim aktivnostima.