Dugogodišnja borba protiv ilegalnih deponija otpada se nastavlja! - Najava terenske akcije čišćenja ilegalnih deponija otpada - Let's Do It Tuzla

Dugogodišnja borba protiv ilegalnih deponija otpada se nastavlja! - Najava terenske akcije čišćenja ilegalnih deponija otpada - Let's Do It Tuzla

14 Septembra, 2021

U utorak, 14.09.2021. godine u prostorijama Međunarodnog ateljea „Ismet Mujezinović“ u Tuzli, održana je press-konferencija povodom najave desete terenske volonterske akcije čišćenja ilegalnih deponija otpada „Let’s Do It – očistimo zemlju za 1 dan“, koja će biti održana širom Grada Tuzla u petak, 17. septembra. Riječ je o najvećoj volonterskoj akciji u historiji naše zemlje posvećenoj prvenstveno čišćenju ilegalnih deponija otpada u jednom danu, ali i čišćenju zelenih površina i drugih prirodnih vrijednosti.

Projekat „Let’s Do It Tuzla“ i terenske akcije koje se provode pod njegovim okriljem, sastavni su dio pokreta „Let’s Do It Bosna i Hercegovina“, odnosno „World Cleanup Day“, u kojem je u dosadašnjim ekološkim akcijama učešće uzelo preko 35 miliona volontera iz 168 zemalja svijeta. Tako su se Tuzla i ostali gradovi u BiH pridružili najvećem ekološkom volonterskom pokretu u svijetu, ujedinjenom u jednoj misiji – čišća i ljepša okolina za sve nas!

Deseta terenska akcija čišćenja ilegalnih deponija otpada biti će provedena na nekoliko lokacija u užem gradskom jezgru, ali i na području okolnih mjesnih zajednica. Ove godine, lokaliteti su podijeljeni na slijedeći način: Tuzla – Centar  u okviru čega se čisti: vidikovac „Kicelj”, park „Slana Banja“, parking pored Filozofskog fakulteta te parking ispred TC „Merkator“; Tuzla – Zapad  koji obuhvata park iza RGGF-a, teren ispred Univerzitetske dvorane, put uz rijeku Jalu u naselju Irac, most kod Livnice, plato glavne željezničke stanice, park iza Direkcije rudnika „Kreka„, dvorište OŠ „Kreka“ te park „Husinskih rudara“; Tuzla – Istok  u okviru čega se uređuje područje naselja Sjenjak i Slavinovići – Luke; Tuzla – Ilinčica obuhvata pet reona na istoimenom izletištu te na kraju, ovom akcijom se obuhvata i lokalitet Tuzla – Kampus , koja akcija se sprovodi u sklopu  „Festivala mladih 2021“. Pored gore pomenutih lokacija, ovogodišnjom akcijom biće obuhvaćene i sljedeće mjesne zajednice: Solina, Breške, D. Obodnica, Dobrnja, Mramor, Kreka, Gornja Tuzla, Husino i Kiseljak. Za sve volontere, učesnike terenskih aktivnosti, osigurane su vreće, rukavice i osvježenje.

Terenska akcija čišćenja ilegalnih deponija otpada u okviru našeg projekta, a koja je zbog svoje kontinuiranosti postala i tradicionalna ekološka aktivnost u Gradu Tuzla, bit će održana i ove godine. Ovogodišnja terenska akcija će biti proširena na lokalitete širom Grada Tuzla i na tome smo neizmjerno zahvalni prvenstveno našim ekološki osviještenim partnerima, volonterima, učenicima osnovnih i srednjih škola i aktivistima nevladinih organizacija koji će zajedno s nama očistiti naš grad. Zahvaljujući vrijednom radu našeg tima volontera, sve pripreme su izvršene, s toga se nadamo da će u petak Tuzla biti očišćena od otpada koji se nalazi u našoj prirodnoj sredini. Važno je istaknuti i da je „Let’s do it Tuzla“ ove godine pokrenuo mnoge promotivne kampanje i na takav način nastojimo djelovati na svijest svih naših građana. Pokazat ćemo da je Tuzla i ove godine ,kao i svake prethodne, ujedinjena u akciji“, izjavila je Kanita Salihović, izvršna koordinatorica projekta „Let’s do it Tuzla“.

U proteklom periodu, Organizacioni odbor projekta „Let’s Do It Tuzla“ pozvao je sve građane da prijave ilegalnu deponiju otpada, odnosno područje zagađeno ilegalno deponovanim otpadom, koje predstavlja potencijalnu lokaciju koja bi bila uvršena u ovogodišnji plan čišćenja.

„Uspješnost realizacije terenskih aktivnosti čišćenja proteklih godina podstakao nas je da i ovaj septembar bude u znaku čišćenja. Ovogodišnjom akcijom, obuhvatiti ćemo šire područje Grada Tuzla, uključujući i veliki broj rubnih mjesnih zajednica. Na ovaj način, uprkos novonastalnoj situaciji, nastojimo uključiti što veći broj kako volontera tako i lokacija, s ciljem minimiziranja ilegalnih deponija otpada. Bitno je napomenuti da su angažovane sve relevantne nadležne službe s ciljem osiguranja bezbijednosti naših volontera prilikom čišćenja ilegalnih deponija otpada i zelenih površina. U ovom trenutku možemo potvrditi da će u akciji čišćenja učešće uzeti preko sedam stotina volontera, svih starosnih skupina, uz poštivanje svih propisanih higijensko-epidemioloških mjera.“, izjavila je Merisa Zukanović, terenska koordinatorica projekta „Let’s Do It Tuzla“.

Zahvaljujući podršci kompanije “Eko život”, ovlaštenog operatera sistema upravljanja ambalažnim otpadom i zlatnog partnera projekta, u okviru ove akcije omogućeno je prikupljanje ambalažnog otpada, koji će biti upućen u proces reciklaže te time dobiti novu vrijednost.

„S ponosom možemo reći da smo osmu godinu za redom zlatni partner ‘Let’s do it Tuzla’ timu. Sav otpad koji se skupi na globalnoj akciji čišćenja ilegalnih deponija “World Cleanup Day” sakupljači koji su u sistemu Eko život-a će pokupiti i na adekvatan način zbrinuti. Nadamo se da ćemo u budućnosti imati manje ovakvih akcija, da ćemo probuditi svijest stanovništva o ljepoti prirode koja nas okružuje i na ovim lokacijama uživati u njoj.“, izjavila je Azra Zahirović, predstavnica kompanije „Eko život“ d.o.o. Tuzla.

Svoju društvenu odgovornost i brigu za zaštitu životne sredine i okoliša iskazala je i NLB Banka d.d. Sarajevo, dugogodišnji partner aktivnosti projekta „Let’s Do It Tuzla“.

„NLB Banka d.d., Sarajevo djeluje odgovorno prema svojim klijentima, zaposlenicima, društvu i okolišu. U skladu sa misijom i ciljevima, poduzima različite aktivnosti usmjerene na očuvanje našeg okoliša.  Sretni smo da smo i ove godine kao partneri podržali aktivnosti projekta  ‘Let’s Do It Tuzla’. NLB Banka će i u budućnosti nastaviti podržavati ovakve projekte u svrhu zaštite okoliša.“, izjavila je Nermina Šantić – Smajić, direktorica poslovnice Centar Tuzla, NLB Banka d.d. Sarajevo.

Fabrika cementa Lukavac, koja se zalaže za bolju životnu sredinu i čišći okoliš, dugi niz godina prati i podržava rad, misiju i viziju projekta “ Let’s Do It Tuzla “.

„Izuzetno nam je drago što naša kompanija i ove godine podržava rad ovih mladih ljudi. U našem je interesu da podržimo slične projekte jer se i sami zalažemo za očuvanje okolišsa. Zaista je lijepo vidjeti da imamo veliki broj mladih i perspektivnih ljudi koji ulažu svoj trud, rad i pokušavaju pomoći našoj lokalnoj zajednici na najbolji mogući naćin. Nadamo se da će se ova saradnja nastaviti i u budućnosti“, izjavila je Nataša Crvenković, produkt menadžer, Fabrika cementa Lukavac.

Važnost relizacije ovog projekta prepoznala je i Misija OSCE-a u Bosni i Hercegovini, dajući na taj način svoj doprinos očuvanju prirode i podizanju ekološke svijesti kod svih struktura stanovništva.

„Misija OSCE-a u Bosni i Hercegovini čestita aktivistima pokreta „Let’s do it” na kontinuiranom iskazivanju visokog stepena društvene odgovornosti, koji traje već deset godina. Svojim volonterskim angažmanom daju najbolji primjer kako svi možemo dati doprinos u izgradnji boljeg i ugodnijeg okruženja. Unapređenje životne sredine je dugotrajan, ali i neophodan proces, koji i zahtijeva angažman svih struktura društva. Stoga Misija OSCE-a u Bosni i Hercegovini poziva sve relevantne aktere da ulože dodatne napore u području zaštite okoliša, jer čist okoliš znači bolji kvalitet života svih građana. Pozivamo građane Tuzle da se pridruže akciji čišćenja i svojim doprinosom na lokalnom nivou budu dio ovog globalnog projekta, naravno uz poštivanje svih epidemioloških mjera. Misija OSCE-a u Bosni i Hercegovini će nastaviti pružati podršku lokalnim inicijativama u provedbi aktivnosti usmjerenih na unapređenje zaštite okoliša.“ izjavio je Samir Arnaut, službenik Odjela za ljudska prava Misije OSCE-a u Bosni i Hercegovini.

Ove godine, s ciljem poštivanja aktuelnih higijensko-epidemioloških mjera, neće biti centralnog okupljanja volontera. Okupljanje volontera će se vršiti na svakom reonu/lokaciji zasebno u vremenskom periodu od 09h do 09:30h, nakon čega će u pratnji organizatora projekta biti upućeni na lokacije koje će se čistiti, dok će akcije u mjesnim zajednicama biti realizovane po drugačijem rasporedu.  Više informacija o mjestima okupljanja i drugim tehničko-logističkim informacijama možete pronaći na web stranici www.tuzla.letsdoit.ba, kao i Facebook stranici „Let’s Do It Tuzla“ u narednim danima. Organizatori naglašavaju da svi volonteri u ovoj terenskoj akciji učestvuju na sopstvenu odgovornost, zbog čega se preporučuje striktno praćenje instrukcija koje će dobiti od ovlaštenih lica na terenu.

Pojedinačne registracije moguće su sve do samog dana akcije, putem web stranice www.tuzla.letsdoit.ba, dok su grupne prijave otvorene do 15.9.2021. godine putem e-maila [email protected]

Ni ove godine realizacija akcije čišćenja ne bi bila moguća bez nesebične pomoći i podrške kompanije Eko život d.o.o. Tuzla, NLB Banke d.d. Sarajevo, Fabrike cementa Lukavac, Misije OSCE-a u BiH, Garašević d.o.o., Rudarskog intsituta Tuzla, farmaceutske kuće „ZADA Pharmaceuticals“, IT kompanije DCCS te drugih društveno odgovornih i ekološki orijentiranih kompanija i institucija.

Već 10 godina ujedinjeni u akciji! Let’s Do It Tuzla.